Forever Clinica
Tüp Mide
Dünya’da en çok yapılan ameliyatlardan birisi olan tüp mide, obezite rahatsızlığının artması ile birlikte son dönemlerde oldukça popüler operasyonlardan birisi haline geldi. Tıp literatürü içerisindeki ismi ”sleeve gastrektomi” olan ameliyat halk tarafından ”mide küçültme” işlemi olarak bilinir.
Tüp Mide Nedir?
Adeta ince bir muz gibi uzun bir tüpe benzetilen tüp mide Laparoskopik adı verilen kapalı bir ameliyat yöntemi uygulanarak, midenin %80’inin kesilip çıkartılması ile yapılır. Böylelikle midenin gıda alım kısmı azaltılarak kişinin daha az gıda alımı sağlanır. Gıda alımının azalmasının yanı sıra tüp mide ameliyatı sonrasında kişinin gıda emiliminin de giderek azaldığı durumlar gözlenmiştir. İştah azalması ve insülin direncinin kırılması gibi etkiler ile birlikte kişi yeni hayatına adapte olmaya başlamalıdır.
Tüp Mide ve Ameliyatı Süreci
Tüp mide ameliyatı ortalama 1,5 saat içerisinde gerçekleştirilen bir işlemdir. Tüp mide ameliyatı ile midenin giriş ve çıkışı korunurken sindirim sistemindeki devamlılık korunurken risk ve yan etkiler oldukça düşük seyreder.
Tüp Mide Kilo Sorunu Olan Her Kişi İçin Uygun Mudur?
Tüp mide yöntemi ile zayıflamak isteyen ve bu ameliyat işlemine karar veren kişi için gereken özellikler şöyledir;
- Vücut kitle indeksi 40 kg/m²’nin üzerinde yani, morbid obez adı verilen ileri derecede obez olan kişiler.
- Vücut kitle indeksi 35-40 aralığında yer alan aşırı şişmanlığa bağlı olan tip 2 diyabet, uyku apnesi ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olan kişilerde morbit obez olarak kabul edilir ve tüp mide ve küçültme ameliyatları olmaları gerekir.
- Obeziteye bağlı yeni tip 2 diyabet, metabolizma bozukluğu olan ve vücut kitle indeksi 30 ila 35 arasında seyreden hastalarda obezite cerrahisinin vereceği karar ile ameliyat olabilmekte.
Bunun yanı sıra obezite ve tüp mide ameliyatları zayıflamak ve fit görünmek adına yapılan işlemlerden değildir.
Tüp Mide Kaç Yaşına Kadar Yapılabilen Bir Ameliyattır?
Mide küçültme yani tüp mide ameliyatı, doktorun verdiği karar ve tahliller sonucunda 18-65 yaş arası kişilere uygun bulunursa yapılan bir işlemdir. Bu kişinin tüp mide ameliyatına uygun olabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu vücut kitle indeksi değerlerinin belirlenen aralıklara ulaşmış olması gerekir. Özellikle 18 yaş altındaki kişiler için obezite hastalığının derecesi ve şeker, hipertansiyon gibi hastalıkların bulunmasının yanında ebeveyn ve doktor onayı içermelidir.
65 yaş ve üzeri kişiler için ise; sağlık durumu ve tüp mide ameliyatının gerekliliği göz önünde bulundurulan unsurlardandır.
Tüp Mide Sonrası İz Kalır Mı?
Tüp mide operasyonu kapalı bir şekilde yapıldığından dolayı sadece karın bölgesinde ufak şekilde kesi izleri kalabilir. Bu milimetrik kesiler ameliyattan birkaç ay sonra tamamiyle iyileşir.
Tüp Mide Operasyonu İle Ne Kadar Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatı sürecinde, ameliyattan sonra 5 yıl içerisinde hastalar fazla kilolarının yaklaşık %60’ını kaybeder. Tüp mide ameliyatı yöntemi bir diğer yöntem olan gastrik bypass’a eşdeğer olarak kilo kaybettirmekte başarılıdır. Emilim bozukluğu tüp mide ameliyatı sonrasında devam ettiğinden dolayı mineral ve vitamin desteği gerektirir. Tüp mide ameliyatı sonrasında yeniden kilo alınır ve hasta eski haline dönmeye başlarsa, bir sonraki cerrahi yöntem olarak gastrik bypass tercih edilir.
Tüp Mide Riskler
Her ameliyatta küçükte olsa risk bulunması beklenilen bir durumdur. Tüp mide ameliyatı sırasında da hayati komplikasyonlar gelişebilirken %1 oranında her hastada göze alınabilen bulgular da yer alır.
Tüp mide ameliyatları majör cerrahi ameliyatları içerisinde bulunur. Riskler kişinin yaşı ve kilosuna bağlı olarak değişir. Ölüm riski en az ameliyatlardan birisi olarak sayılan tüp mide ameliyatı bir apandist ve safra kesesi ameliyatı kadar risk taşıyabilir.